Hvornår får vi modne biler?

Kommentar af Thomas Krag bragt i Politiken 12.11.2004 i let forkortet udgave under overskriften "Modne biler skaber moden trafikkultur"

 

Fartbøller - Elektronik kan let afpasse farten efter forholdene.

En ung mand kører alt for stærkt og slår 3-4 mennesker ihjel. En hel familie udraderet på fartglædens alter. Afskyeligt, meningsløst og oprørende.

Bjørn Bredal foreslår som en helt naturlig reaktion i Politiken den 6.11, at man fratager de unge retten til at få almindeligt kørekort. Unge er kendt for at være indblandet i et uforholdsmæssigt stort antal trafikulykker, og samfundet bør vise sig tilstrækkeligt voksent til at se problemet i øjnene og undgå, at de unge mænd får lov til at slippe hestekræfterne løs, skriver han.

René la Cour Sell fra Rådet for Større Færdselssikkerhed har også været ude med et forslag om at de biler, de unge kører i, monteres med en sort boks, der kan sladre om de unges adfærd.

Begge dele velbegrundede og tilsyneladende ganske glimrende forslag.

Spørgsmålet er dog, i hvor høj grad det er de unge, der er kernen i problemet. Unge har altid skejet ud, men de har ikke altid haft adgang til biler at gøre det i. På sin vis er det logisk nok så at formene de unge adgang til biler. Men i og med, at samfundet bliver mere og mere bilorienteret, er det måske ikke så hensigtsmæssigt alligevel. Man kunne i hvert fald også overveje, om de biler, vi har, egentlig ikke fordrer en overdrevet grad af modenhed af deres brugere.

Det er jo trods alt kun et mindretal af trafikulykkerne, de unge har del i. Flertallet forårsages af voksne og modne mennesker, der takket være et øjebliks uopmærksomhed - ofte kombineret med for høj hastighed - kolliderer med andre trafikanter eller faste genstande. Det er med godt 400 dræbte om året ikke nær så galt som det har været. Men galt er det. På intet andet mainstream-område end i trafikken accepterer vi en pr. time risiko af samme størrelsesorden.

De såkaldt "sikre" biler skiller sig fra andre sikrede apparater og maskiner ved at der er gjort en masse for at afbøde virkningen af ulykker, men praktisk taget intet for at undgå dem. Det er for alle muligt at fremføre en mellemklassebil med en morderisk hastighed på en bygade eller en villavej. Noget, som de unge og umodne vælger at gøre. Men som de såkaldt modne aldersklasser heller ikke kan sige sig fri for.

Man kunne derfor med god grund montere en sort boks i alle biler. Den sorte boks er imidlertid fortsat blot en måde at lægge pres på førerne for at opføre sig fornuftigt. Man kan fortsat, indtil man fanges, køre som man vil.

Så der er god grund til at grave et spadestik dybere. Havde vi en moden indgang til spørgsmålet om trafikrisiko, ville vi i langt højere grad se på de biler, som genererer trafikulykkerne. Man er kommet ganske langt med sensorer, der kan forebygge kollisioner. Men endnu længere og umiddelbart realisabelt er det at udstyre bilerne med elektronik, der sørger for at begrænse hastigheden til det tilladelige, alt efter hvor bilerne kører. Praktisk taget alle biler, der sælges, er i forvejen fyldt med elektronik, og det ville hverken teknologisk eller økonomisk være noget stort problem at udstyre dem med en hastighedsregulator.

Selv udstyret med unge mænd ville bilerne da ikke være nær så farlige. Trist for fartglæden, javist, men til glæde for trafiksikkerheden og fartglædens meningsløse ofre.